Wat zijn de tekenen van asbest?

 Wat zijn de tekenen van asbest?

De familie van mineralen bekend als asbest is al sinds de oudheid bekend bij de mensheid. De eerste vermelding van de brandvertragende steen verscheen in een oude Griekse tekst geschreven door Theophrastus – een student van Aristoteles – die een stof beschreef die op rot hout leek en die “verbrandde zonder te worden geschaad wanneer overgoten met olie,” volgens een artikel in Scientific American .

Tegen de 19e eeuw werd asbest gebruikt in huisvestingsmaterialen zoals dakbedekking en elektrische draadisolatie – en de populariteit groeide alleen maar. Tijdens de huizenboom die volgde op de Tweede Wereldoorlog, was asbest een belangrijke grondstof voor bouwproducten.

Onzichtbaar maar dodelijk

Tegenwoordig weten we dat het inademen van kleine asbestdeeltjes een aantal ziekten kan veroorzaken, waaronder longkanker. Het product is in 1978 verboden voor gebruik in de VS en Canada in 1986. Experts van het in Ontario gevestigde bedrijf Healthy Environment kunnen dit product veilig uit uw huis verwijderen. Maar hoe weet je of deze onzichtbare schurk nog steeds thuis of op je werk is?

Waar wordt asbest in huis gevonden?

Het gevaarlijke materiaal is aanwezig in veel verschillende delen van gebouwen, volgens de website voor Asbestos Network, een groep advocaten die gespecialiseerd zijn in asbestprocedures in het noordwesten van de Verenigde Staten. Dit handige diagram dat op hun website is gepubliceerd, toont enkele probleemgebieden van een gebouw.

Buitenkanten bouwen

Gemeenschappelijke ruimtes aan de buitenkant van een gebouw zijn onder meer:
• Gordelroos en gevelbeplating gemaakt van transiet, een product van asbestcement
• Dakvilt gebruikt voor waterdichting

Centrale verwarming

Ovens, en het hele netwerk van leidingen afkomstig van centrale verwarming, zijn vaak de site van asbest. Hier zijn enkele voorbeelden:
• Pads in ovens
• De schoorsteen die gas uit uw oven geleidt, samen met asbesttape in de luchtregisters die warmte afgeven in het huis
• De isolatie rond leidingen en tape rond retournaden
• De isolatie rond buizen en de “modder” -isolatie op buisellebogen
• Geweven trillingsisolerende stoffen

Problemen binnen
Andere probleemplekken in het interieur van uw huis zijn:
• Vloertegels gemaakt van een mix van vinyl en asbest
• Zekeringkastisolatie
• Gips in de muren
• Zolderisolatie
• Kunstmatige houtblokken en as van asbestcement

Andere gebieden zijn plafondtegels en breeuwen rondom deuren en ramen. Maar een volledige lijst zou extreem lang zijn: volgens Healthy Environmental zijn er meer dan 3.000 producten bekend die asbest bevatten.

Beoordeling van uw gebouw
“Asbestgevaar: Niet storen”: dit soort bord wordt vaak geplaatst in gebouwen waar het materiaal is geïnstalleerd en nog niet is verwijderd. Die waarschuwing vertelt ons dat het materiaal in de lucht kan worden gebracht als het wordt afgebrokkeld of anderszins wordt verstoord.

Maar zonder dat soort duidelijke indicatoren, hoe weet je dat zeker? Ervaren personeel dat is getraind in asbestbestrijding kan een eerste beoordeling uitvoeren. Ze nemen vervolgens een monster naar een erkend laboratorium om het mineraal objectief te detecteren.

Blijf op de hoogte en blijf veilig.