Mesothelioom – Vang het vroeg om grote problemen te voorkomen

 Mesothelioom – Vang het vroeg om grote problemen te voorkomen

Mesothelioom is een relatief zeldzame vorm van kanker waarbij kankercellen zich ontwikkelen in het mesothelium – een beschermende zak die het grootste deel van de interne organen van het lichaam bedekt. Zoals de meeste kankers, verhoogt vroege detectie van mesothelioom de kans op het verslaan van de ziekte aanzienlijk.

Maar vroege detectie is moeilijker bij mesothelioom omdat het een lange rustperiode heeft van 30 of 40 jaar waarin de kanker redelijk inactief blijft en zeer weinig symptomen veroorzaakt. Wanneer de ziekte overgaat in de actieve fase, verspreidt deze zich snel naar de inwendige organen zoals de longen, het hart en de buikorganen. In de actieve fase is het erg moeilijk om succesvol te behandelen omdat het zich zo snel ontwikkelt en verspreidt.

Oorzaken van mesothelioom

Mesothelioom was tot een paar jaar geleden nauwelijks in de belangstelling. Het heeft een heel specifieke oorzaak: blootstelling aan asbest. En de gevaren van blootstelling aan asbest werden pas in de jaren zeventig en tachtig algemeen erkend, toen de ernstige gevolgen voor de gezondheid niet langer konden worden genegeerd.

Zoals vaak het geval is bij commerciële producten met schadelijke bijwerkingen, was er enorme weerstand om de gevaren ervan te erkennen. In het geval van asbest was het een product met een aantal zeer belangrijke eigenschappen waardoor het ideaal was voor isolatietoepassingen.

In de eerste helft van de vorige eeuw, tot halverwege de jaren zeventig, was asbest het standaardmateriaal dat werd gebruikt om de warmteoverdracht in gebouwen, machines, zwaar materieel en een breed scala aan commerciële toepassingen te vertragen. Omdat het overvloedig en goedkoop was om te mijnen, werd asbest veel gebruikt in bouwproducten zoals woningisolatie, vloer-, plafond- en dakpannen. Het werd ook gebruikt in veelgebruikte commerciële producten zoals remvoeringen en buisisolatie.

Zo kwamen dagelijks miljoenen mensen in aanraking met asbest. En aangezien de effecten van blootstelling aan asbestvezels vaak niet zichtbaar worden gedurende 30 of 40 jaar na langdurige blootstelling, bleek er vaak geen direct gezondheidsrisico te bestaan.

Dit was vooral belangrijk in het geval van arbeiders die asbest ontgonnen en verwerkten. Hoewel werknemers regelmatig ziek werden en vaak voortijdige, pijnlijke sterfgevallen hadden, maakte de lange rustperiode van mesothelioom het moeilijk om de verbinding met asbest te leggen.

Zelfs blootstelling aan asbest op korte termijn zal mesothelioom veroorzaken

Over het algemeen hangt de kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker direct samen met de tijd dat u aan asbest wordt blootgesteld. Het gezondheidsrisico neemt ook toe met de intensiteit van de blootstelling aan asbest.

Een blootstelling van slechts één of twee maanden kan echter 30 of 40 jaar later resulteren in mesothelioom. Op 48-jarige leeftijd werd bij Canadees parlementslid Chuck Strahl onlangs de diagnose mesothelioom vastgesteld en de oorzaak is terug te voeren op het vervangen van remblokken op houtkapapparatuur nadat hij was afgestudeerd aan de middelbare school. Het geval van Strahl is een goed voorbeeld van het feit dat mesothelioom een ​​latentieperiode heeft van ergens tussen de 20 en 50 jaar. Net als duizenden anderen ontwikkelde hij de ziekte lang na zijn blootstelling aan asbest.

Symptomen van mesothelioom

Vanwege de lange rustperiode wordt mesothelioom vaak pas ontdekt als het in zijn actieve, agressieve stadium komt. Pleuraal mesothelioom – longkanker – veroorzaakt kortademigheid of chronische hoest. Helaas kunnen deze symptomen gemakkelijk worden aangezien voor allergieën of verkoudheid.

In feite wordt pleuraal mesothelioom vaak per ongeluk ontdekt wanneer patiënten denken dat ze een van deze meer voorkomende ziekten hebben. Andere symptomen van pleuraal mesothelioom kunnen zijn: pijn op de borst, chronisch hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, piepende ademhaling, heesheid, gewichtsverlies of bloed in het slijm uit de longen bij hoesten.

Peritoneale mesothelioom tast de bekleding rond de maag en darmen aan en is meestal net zo gevaarlijk. Symptomen van peritoneale mesothelioom zijn onder meer pijn of zwelling in de buik, gewichtsverlies, darmobstructie, bloedarmoede en koorts.

Behandeling van mesothelioom

Helaas, tegen de tijd dat de meeste geïnfecteerde mensen merken dat ze mesothelioom hebben, is het niet langer slapend en wordt het extreem agressief. Zodra het niet langer slapend is, kan dit type kanker snel reizen en wordt het bijna onmogelijk om te stoppen.

Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn om de patiënt comfortabel te houden, is er momenteel geen genezing voor mesothelioom, en maar liefst 75% van degenen die de ziekte ontwikkelen, zal binnen een jaar het leven verliezen. De rest kan nog maximaal zes maanden duren.

Tot de behandelingen die worden gebruikt om de effecten van de ziekte te verminderen, behoren zuurstof, houdingsdrainage en pijnstillers. Er wordt een breed scala aan behandelingsmethoden getest, variërend van pogingen om het natuurlijke immuunsysteem van het lichaam te versterken tot gentherapie die het probleem op DNA-niveau probeert aan te pakken. Homeopathie, kruiden en acupunctuur worden ook gebruikt. Maar geen enkele is tot nu toe zeer effectief gebleken zodra de ziekte het agressieve stadium bereikt.

Gezien de over het algemeen slechte prognose voor mensen die de ziekte niet op tijd oplopen, is vroege detectie de beste verdediging tegen mesothelioom. Als u in een industrie zoals de bouw heeft gewerkt of vermoedt dat u mogelijk aan asbest bent blootgesteld, wees dan alert op symptomen en neem onmiddellijk contact op met uw arts. Zoals bij alle vormen van kanker, verhoogt het detecteren van mesothelioom in een zo vroeg mogelijk stadium uw overlevingskansen aanzienlijk.