Mesothelioom kanker en asbest

 Mesothelioom kanker en asbest

Veel mensen hebben nog nooit van mesothelioomkanker gehoord omdat het zeldzaam is. Volgens het National Cancer Institute worden in de Verenigde Staten elk jaar ongeveer 2.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Vergelijk dat met 213.380 gevallen van longkanker die volgens het Instituut in 2007 zullen worden gediagnosticeerd.

Mesothelioomkanker begint in het weefsel, het mesothelieum genaamd, dat de longen, maag, hart en andere organen omringt. Het mesothelieum beschermt deze organen met twee weefselniveaus en een vloeistof waardoor de organen kunnen bewegen. Het is te vinden in het gebied rond een van deze organen, maar wordt meestal aangetroffen in de borst en buik.

Contact met asbest is de belangrijkste risicofactor. Asbest komt in veel gebouwen voor in isolatie. Asbest zit ook in vloertegels, dakbedekking, stof en rotsen.

Het grootste deel van het gebruik van asbest in bouwproducten werd stopgezet na 1989. Maar de kanker wordt mogelijk pas 20 tot 50 jaar na blootstelling gediagnosticeerd omdat de ontwikkeling ervan lang duurt.

Dat is de reden waarom de meeste gevallen zich voordoen bij mensen van eind vijftig en ouder. Volgens de American Cancer Society is driekwart van de gediagnosticeerde patiënten ouder dan 65 jaar.

Andere factoren die hieraan zijn gekoppeld zijn:

* Straling. Een materiaal genaamd thoriumdioxide dat werd gebruikt in röntgenstralen bleek kanker te veroorzaken. Maar dit materiaal wordt al jaren niet meer gebruikt.

* Tabak. Roken is niet direct in verband gebracht met deze kanker, maar roken en asbest verhogen het risico op longkanker, volgens de American Cancer Society.

* SV40-virus. Dit virus werd halverwege de jaren 50 en begin jaren 60 in poliovaccins aangetroffen. Aangezien de symptomen zich gedurende 20 tot 50 jaar niet ontwikkelen, kan het enige tijd duren voordat bekend is of dit virus een risicofactor is.

De symptomen verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van waar het aangetaste weefsel zich bevindt. De algemene symptomen zijn onder meer:

* Kortademigheid

* Pijn op de borst

* Buikpijn

* Abdominale zwelling

* Koorts

* Bloedarmoede

De behandelingen variëren afhankelijk van de patiënt. Veel patiënten hebben een operatie ondergaan om de voering en het aangetaste weefsel te verwijderen. In ernstige gevallen kan weefsel rond de borst, een long of een deel van het middenrif worden verwijderd.

Artsen kunnen aanbevelen dat sommige patiënten bestralingstherapie ondergaan waarbij hoogenergetische stralen tumoren doen krimpen en de aangetaste cellen doden.

Een andere veel voorkomende behandeling, chemotherapie, kan worden aanbevolen, maar is niet succesvol gebleken bij de behandeling van patiënten met mesothelioom. Volgens de American Cancer Society worden anti-angiogenese-geneesmiddelen overwogen die deze cellen doden door hun bloedtoevoer te stoppen.

De prognose voor patiënten is grimmig omdat de ziekte vaak vergevorderd is tegen de tijd dat de diagnose wordt gesteld. Volgens de American Cancer Society is het overlevingspercentage na vijf jaar ongeveer 10 procent. De meeste patiënten overleven slechts een jaar na diagnose. Er worden nieuwe behandelingen en klinische onderzoeken uitgevoerd om het overlevingspercentage van patiënten met mesothelioomkanker te verbeteren.