Kanker, biografie van een sluipmoordenaar – ma 11 juli 22:40 NPO 2Driedelige documentaire van Barak Goodman, gebaseerd op Siddhartha Mukherjee’s met een Pulitzer Prize bekroonde boek De keizer aller ziektes, een biografie van kanker. Dat vertelt het verhaal van kanker door de eeuwen heen, van de allereerste beschrijvingen van de ziekte op een papyrusrol uit de Egyptische oudheid tot de geavanceerde hightech laboratoria van moderne onderzoeksinstituten. Die grote historische lijn wordt in deze serie gecombineerd met portretten van hedendaagse patiënten en een verslag van de nieuwste wetenschappelijke doorbraken, die misschien eindelijk uitzicht bieden op blijvende genezing.

Aflevering 2:
De blinde mannen en de olifant
In 1971 roept Richard Nixon de ‘Oorlog tegen Kanker’ uit. Vol optimisme en gesteund door een gulle overheid gaan onderzoekers hard op zoek naar effectieve behandelingen. In het laboratorium boekt men veel vooruitgang in het onderzoek naar de aard van de kankercel, culminerend in de revolutionaire ontdekking van de genetische aanleg voor kanker. Nieuwe behandelmethoden levert dat echter niet meteen op. Dat leidt tot ontgoocheling, die sommige patiënten en artsen tot wanhoopsacties drijft. Pas eind jaren negentig levert het groeiend inzicht in de genetische aanleg voor kanker ook gerichte behandelmethoden op, dankzij baanbrekende medicijnen als Glivec en Herceptin.
Tegen het eind van de 20ste eeuw was er grote vooruitgang geboekt in de eeuwenoude strijd tegen kanker. Onderzoekers wisten inmiddels dat verschillende typen kanker werden veroorzaakt door genetische mutaties, en voor elk daarvan kon wellicht een geneeswijze worden gevonden. Bovendien werkten wetenschappers over de hele wereld samen in een van de grootste projecten uit de geschiedenis, waarbij alle genen van het menselijk lichaam in kaart werden gebracht. Dit project had grote gevolgen voor het kankeronderzoek.

Uitzending: maandag 11 juli 22:40 – 23:35 NPO 2


NTR: speciaal voor iedereen.
De omroep voor informatie, cultuur, educatie, jeugd & diversiteit.