Jack Jersey – I’m Calling – 1973 – DE NED TOP 40Jack Jersey;
Jack Jersey werd geboren als Jack de Nijs in Tjimahi bij Bandung (Nederlands-Indië).Als kind speelde hij al mee met een plaatselijk orkestje met zijn gekregen ukelele banjo.

In Maastricht begon Jack de Nijs een kwartet onder de naam The Four Sweeters. De groep werd ontdekt door een grammofoonplatenhandelaar in Maastricht, die de groep vier nummers van De Nijs liet opnemen. Succes bleef echter uit. Terug in Roosendaal begon De Nijs met Cor van Leest het op de Everly Brothers geïnspireerde duo Jack & Woody. Weer werden vier nummers opgenomen, en weer bleef succes uit. Vervolgens formeerde hij Jack Dens & The Shallows. In 1963 ging de band in gewijzigde bezetting verder als The Firestrings en in 1964 als The Flames.

De Nijs vervult inmiddels zijn militaire dienstplicht en werd bij optredens vaak vervangen. In 1965 ging hij als beroepsmuzikant met The Rhythm Brothers in Duitsland optreden. Van 1965 tot 1967 maakte De Nijs deel uit van de formatie The Loosers.

Omdat De Nijs toch in de muziek wilde blijven werken solliciteerde hij bij diverse platenmaatschappijen als producer, tot Polydor hem aannam. De Nijs scoorde dezelfde dag in hetzelfde jaar zijn eerste hit, het liedje Oh Antoinette, dat hij schreef (tekst en muziek) en produceerde voor de zanger Leo den Hop. Daarna volgden achter elkaar meerdere hits, waaronder Gina Lollobrigida (over de gelijknamige actrice) van Tony Bass en De fles van Jan Boezeroen. Zelf noteerde De Nijs een hit in 1970 (Sophia Loren) onder zijn echte naam. In 1971 had hij een Engelstalige hit, Blame It On The Summersun, onder de artiestennaam Ruby Nash.

Hij besloot voortaan in het Engels te zingen en veranderde zijn artiestennaam Ruby Nash in Jack Jersey (de achternaam ontleende hij aan het eiland Jersey). Zijn nummer I’m calling werd in 1973 alarmschijf bij Veronica. Het gevolg was een hele reeks van hits, zoals o.a.: In The Still Of The Night, Papa was a poor man en Sri-Lanka … my Shangri-Lah. In 1974 stond zijn album In The Still Of The Night in de Album top 10, op nummer 3. Op uitnodiging van Capitol Records nam De Nijs een live-elpee op (I Wonder) in 12 uur tijd met de wereldberoemde The Jordanaires, de begeleidingsgroep van Elvis Presley in de studios van Nashville in de Verenigde Staten.

Voor die tijd ontdekte hij het talent van onder anderen Nick MacKenzie en André Moss, artiesten die in 1973 en ’74 grote (inter)nationale hits scoorden die De Nijs schreef, componeerde en produceerde voor hen. Ook schreef, componeerde en produceerde De Nijs vele liedjes voor de Zangeres Zonder Naam en vele andere bekende artiesten.

26 mei 1997 overleed De Nijs op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker. Zijn muziek wordt nog steeds door nationale en internationale artiesten opgenomen.

I’m Calling heeft in totaal 10 weken genoteerd gestaan in de TOP 40 en bereikte 17 als hoogste positie.
voor meer info: www.jackjersey.nl

Op www.NED.fm brengen wij U terug naar de tijd van toen! .