Hoe asbest ziekten veroorzaakt

Hoe asbest ziekten veroorzaakt

Op dit punt herkent bijna iedereen de gevaren van asbestvezels. Blootstelling aan asbest kan leiden tot verschillende soorten kanker en andere gezondheidsproblemen. Gelukkig kennen we nu de gevaren van deze vezel en nemen we stappen om deze te verwijderen en in de toekomst te voorkomen.

Asbest is al meer dan 3.000 jaar een erkend en gebruikt materiaal. Wetenschappers hebben bewijs gevonden van asbest als scheuren in hutten in wat nu Finland is. Bovendien waardeerden zowel Grieken als Romeinen deze stof vanwege zijn prachtige eigenschappen, zoals brandwerendheid. Maar zelfs 2000 jaar geleden merkten ze de gezondheidsproblemen op die gepaard gingen met blootstelling aan asbest.

Strabo, een Griekse geograaf, realiseerde zich dat slaven die met asbest werkten, zoals in de mijnen of als wevers van de stof, longproblemen ontwikkelden. Onder andere Plinius de Oudere, een Romeinse arts, historicus en natuuronderzoeker, merkte ook de problemen op. Hij adviseerde eigenlijk dat mensen geen slaven kopen die uit de asbestmijnen zijn gekomen, omdat ze meer risico liepen op het ontwikkelen van longaandoeningen.

Helaas gebruikten mensen nog steeds asbest vanwege de gunstige eigenschappen. Het maakt deel uit van de silicaatfamilie van mineralen, die verschillende nuttige kenmerken verleent, voornamelijk gebaseerd op het vermogen om andere dingen te weerstaan. Silicaten worden doorgaans niet of slechts in geringe mate beïnvloed door chemicaliën, hitte, vlammen, elektriciteit en degradatie. De unieke eigenschappen van asbest maken het nog nuttiger omdat het een hoge treksterkte heeft en tegelijkertijd flexibel is.

Asbest heeft echter ook één groot nadeel, dat bijdraagt ​​aan het vermogen om ziekten te veroorzaken. De stof is samengesteld uit veel kleine vezels. Hierdoor kon het aan alles worden toegevoegd, van doekachtige materialen tot beton en pakkingen. In het begin zijn asbesthoudende producten mogelijk niet gevaarlijk. Dan leiden zaken als ouderdom of slijtage ertoe dat de vezels afscheuren tot microscopisch kleine deeltjes.

Deze deeltjes zijn uiterst veerkrachtig, zoals hierboven vermeld, en ze kunnen niet in ons lichaam worden afgebroken. In plaats daarvan worden onze weefsels gedwongen littekens te vormen rond de kleine vezels. Dit leidt ook tot ontstekingen in de weefsels waar asbest aanwezig is. Chronische ontsteking en wijdverspreide littekens leiden tot zaken als asbestose, pleura-aandoeningen en andere dergelijke problemen. Bovendien kunnen de irritatie en mutagene eigenschappen van asbest kankers veroorzaken, zoals longkanker en mesothelioom.

Asbestgerelateerde aandoeningen kunnen ernstig zijn, zo niet dodelijk. Het behandelen van kankers zoals mesothelioom kan kostbaar zijn, zowel financieel als emotioneel. Als u of iemand die u kent dit type kanker heeft ontwikkeld, moet u vandaag met een mesothelioom-advocaat spreken. Neem voor meer informatie vandaag nog contact op met een mesothelioom-advocaat bij de firma Williams Kherkher.