Hoe asbest gastro-intestinale kanker veroorzaakt

Hoe asbest gastro-intestinale kanker veroorzaakt

Ons spijsverteringskanaal is een complex systeem dat bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal samenwerken om je lichaam gevoed te houden met vitamines en voedingsstoffen uit je eten. Kanker die het maagdarmkanaal aantast, kan overal in het spijsverteringskanaal terechtkomen, te beginnen met de slokdarm en vervolgens naar de galblaas, lever, alvleesklier, maag, dunne darm, dikke darm en tenslotte het rectum.

Hoewel we asbest vooral beschouwen als een carcinogeen dat de longen aantast met kankers zoals mesothelioom, kan het ook gastro-intestinale kanker veroorzaken. Dit komt omdat asbest zowel kan worden ingenomen als ingeademd. Dit gebeurt wanneer een persoon asbestvezels in zijn of haar mond krijgt door blootstelling aan zaken als asbeststof. De vezels kunnen vast komen te zitten in het speeksel, dat vervolgens wordt ingeslikt en in het spijsverteringskanaal terechtkomt.

Het probleem met asbestvezels, of het nu wordt ingenomen of ingeademd, is dat ons lichaam ze niet kan afbreken. Wanneer ze zich in onze systemen nestelen, zitten ze daar vast. Ons lichaam wordt gedwongen om knobbeltjes van extra weefsel rond de vezels te maken, wat littekens kan veroorzaken die in kankerachtige tumoren kunnen veranderen. Bovendien zijn deze vezels microscopisch klein, wat betekent dat u misschien niet weet dat u ze binnenkrijgt.

Helaas betekende het wijdverbreide gebruik van asbest in de 20e eeuw dat veel mensen werden blootgesteld aan het materiaal voordat het eind jaren tachtig grotendeels werd verboden. Hoewel asbest niet erg vatbaar is voor biologische afbraak, kunnen leeftijd en wrijving beide leiden tot slijtage van het kankerverwekkende voorwerp, wat leidt tot het vrijkomen van vezels. Zo is asbest vaak een onderdeel van remblokken. Als we echter onze remmen gebruiken, leidt de wrijving bij het stoppen van de auto tot de afbraak van asbest. Wanneer de elektroden worden vervangen, kan het asbestwolken in de lucht afgeven.

Asbest uit de lucht kan worden ingeslikt, met als gevolg gastro-intestinale kankers. Dit is een breed spectrum van kanker dat alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 250.000 nieuwe gevallen per jaar krijgt. Enkele veel voorkomende soorten gastro-intestinale kankers zijn:

Colorectaal – de op twee na meest voorkomende vorm van kanker bij zowel mannen als vrouwen

Alvleesklier

Maag – ook bekend als maag

Anaal

Extrahepatisch galkanaal

Slokdarm

Galblaas

Lever

Dunne darm

Wanneer artsen opereren om gastro-intestinale kankertumoren te verwijderen, kan het delen van uw lichaam verwijderen die nodig zijn om u in leven te houden. Mogelijk moet u leven van speciale intraveneuze vloeibare voeding of een speciale reconstructie-operatie ondergaan om u zo normaal mogelijk te laten functioneren.