Hallo Wereld hier olieramp…



Drie gewone Nederlanders reisden met Menno Bentveld naar Nigeria om met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de grootste vergeten olieramp ter wereld. In de Nigerdelta is een gebied ter grootte van Nederland vervuild. Ze willen weten wat deze ramp voor de bewoners betekent, waarom de vervuiling niet opgeruimd wordt en wat de rol is van Shell, de belangrijkste en oudste olieproducent van Nigeria.

Al vijftig jaar lang wordt een gebied zo groot als Nederland vervuild met olie en doet bijna niemand er iets aan. Dat komt omdat het vervuilde gebied in Nigeria ligt, in de Niger-delta – en al jarenlang geteisterd wordt door oorlog en geweld, corruptie, illegale oliewinning en het onverantwoordelijke gedrag van oliemaatschappijen waaronder onze Koninklijke Shell.
De effecten van de olieramp zijn desastreus. De ruim 31 miljoen inwoners van de Niger-delta leven gemiddeld tot 10 jaar korter en de leefomgeving is zo vervuild dat traditionele ambachten als landbouw en visserij dramatisch krimpen. .