Grote brand in communicatietoren Anthony Fokkerweg Rotterdam


Woensdagmiddag omstreeks 13:00 uur is brand ontstaan in de Alticom communicatietoren aan de Anthony Fokkerweg in het Waalhavengbied van Rotterdam. Een inspecteur die in de toren zijn ronde deed kon niet meer naar beneden vanwege de vele rook. Vermoedelijk brak het vuur uit na een kortsluiting. Er werd opgeschaald naar middelbrand wat niet veel later volgde naar grote brand. Vanwege de inzet van nog meer personeel werd tot Grip 2 opgeschaald.

De omgeving werd door de politie afgesloten om de hulpverleners hun werk te laten doen. Er waren meerdere ambulances paraat uit voorzorg. Een blusboot van de Havendienst lag in de Waalhaven stand-by mocht inzet nodig zijn geweest.

Geen radio-ontvangst en andere communicatie in ether

Door de brand zijn meerdere etherfrequenties van radiostations uit de lucht. Ook andere vormen van communicatie kunnen buiten gebruik zijn vanwege de brand. Het kan uren gaan duren voordat de radiozenders weer in de ether te beluisteren zijn. Zelfs telefoonverkeer kan hinder ondervinden, zo lieten de diensten weten.

Man uit toren gehaald door brandweer

Een persoon welke zich nog in de toren bevond, werd door de brandweer uit de zendtoren gehaald met inzet van een adembeschermingstoestel. De man is nagekeken door de ambulancemedewerkers maar mankeerde niets.

Spanningloos zetten installatie

De brandweer is nog niet begonnen met blussen op de 2e etage van de toren waar de elektrische installatie zich bevind, gezien de aanwezige hoogspanning van 23.000 Volt voor gevaar zorgt. Het deel zal eerst spanningloos gezet moeten worden. Echter de gevolgen van het spanningloos zetten zijn bij de hulpdiensten niet bekend.

Omstreeks 16:30 uur was de brand uiteindelijk geblust. De toren zal geventileerd gaan worden vanwege de vele rook.

Editing: Ed Koorengevel – Camera: Video Duivestein