Feiten die u moet weten over asbest – blootstelling en verwijdering

 Feiten die u moet weten over asbest – blootstelling en verwijdering

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat zeer goed bestand is tegen corrosie en hitte. Het is gebruikt in producten als vloertegels, isolatie voor leidingen, voertuigkoppelingen en remmen, en in diverse bouwmaterialen. Het omvat de minerale vezels crocidoliet, tremoliet, amosiet, chrysotiel, actinoliet en andere materialen die chemisch zijn veranderd of behandeld. Zware blootstelling komt meestal voor in de bouw en scheepsreparatie, vooral tijdens het verwijderen van asbestmaterialen als gevolg van reparaties, sloop en renovatie. Meestal zijn werknemers degenen die worden blootgesteld tijdens auto-rem- en koppelingsreparatiewerkzaamheden en tijdens het productieproces van asbestproducten zoals isolatie, wrijvingsproducten en textiel.

De gevaren van asbest

Deze stof is erkend als een gevaar voor de gezondheid. Ook wordt het gebruik ervan tegenwoordig sterk gereguleerd door de autoriteiten. De vezels die gepaard gaan met verschillende gezondheidsrisico’s zijn erg klein – in feite kunnen ze niet met het blote oog worden gezien. U moet weten dat als uw vezels ademen, dit een opeenhoping van littekenachtige weefsels in de longen kan veroorzaken – dit wordt asbestose genoemd. Deze aandoening zal resulteren in verlies van longfunctie, wat kan leiden tot invaliditeit en overlijden. Afgezien daarvan zal deze stof ook andere ziekten veroorzaken, zoals mesothelioom van het borstvlies, een dodelijke kwaadaardige tumor van de longen of maagmembraanbekleding. Er zijn al veel bewijzen die nauwkeurig hebben aangetoond dat alle soorten asbestvezels bij mensen mesothelioom kunnen veroorzaken.

Hoe de gevaren van asbest te verminderen

Er zijn door autoriteiten opgelegde veiligheidsnormen om de effecten van asbest op de menselijke gezondheid te verminderen. Deze normen kunnen het risico voor werknemers verminderen door van hen te eisen dat ze persoonlijke blootstellingsbewaking bieden om het risico te beoordelen, evenals een training voor gevaarbewustzijn voor operaties waar mogelijke blootstelling aan asbest is. Het is een must dat de asbestconcentraties in de lucht de wettelijke blootstellingslimieten voor werknemers niet overschrijden. Voor elk type asbestvezel bestaat er geen “veilig” niveau.

Elke beroepsmatige blootstelling aan asbest kan feitelijk letsel of ziekte veroorzaken. Bovendien draagt ​​elke beroepsmatige blootstelling bij aan het risico op het krijgen van een asbestgerelateerde ziekte. Werkgevers moeten werknemers beschermen door gereguleerde gebieden in te stellen. Bovendien moeten ze ervoor zorgen dat de blootstelling wordt verminderd door administratieve controles uit te voeren en door verschillende persoonlijke beschermingsmiddelen aan de werknemers te verstrekken. In feite is medische controle ook een must wanneer de wettelijke blootstellingstijden en -limieten worden overschreden.