Eerste asbestdak vervangen in aanloop naar 2024EEXTERVEEN – In 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn. LTO Noord begint vandaag al met een project om de asbestdaken bij boeren te vervangen.

Het dak van de boerderij van de broers Hoving uit Eexterveen werd vandaag als eerste aangepakt.

“Het dak gaat eraf vandaag. Het zijn golfplaten van asbest, wat de meeste boeren hebben”, legt Henk Hoving uit. “Het zit er nu dertig jaar op en is nog prima. Het lekt niet. Maar er zit asbest in en dat mag niet meer. De platen kunnen bijvoorbeeld beschadigen bij een storm en dat is niet goed.”

Een speciaal bedrijf komt bij de broers Hoving de asbestplaten weghalen. “De medewerkers hebben allemaal speciale pakken aan en mondkapjes op. Het erf wordt afgezet met linten en we kunnen er zelf ook niet bij”, vertelt Egbert Hoving. “Er komen dan nieuwe platen op. Die kunnen weer dertig jaar mee.”

Behalve een verreiker wordt er in Eexterveen ook een grote stofzuiger gebruikt. “Dit is een van die boerderijen waar riet onder de golfplaten zit. Als we de platen weg hebben gehaald, kunnen we het riet opzuigen en schoonmaken”, legt Mathijs Kloppenburg van asbestsloper Man en Mach uit. “Als alles weer wordt vrijgegeven, kunnen we het nieuwe dak aanleggen.”

Kloppenburg verwacht drie dagen bezig te zijn met de sanering bij de broers Hoving. “We hebben dagelijks achttien ploegen aan het werk. Een ploeg bestaat uit drie man en een machinist voor de verreiker”, legt hij uit. “We doen heel wat op een dag, maar er moet nog heel wat gebeuren voor 2024.”

Het traject begint in de Veenkoloniën, bij voldoende belangstelling wordt het verder uitgerold in Drenthe. De collectieve sanering van asbest is een initiatief van LTO Noord en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Agenda voor de Veenkoloniën, de Provincie Drenthe en de LTO Noord Fondsen.