Een complete gids voor inkapseling van asbest en het beheer ervan

 Een complete gids voor inkapseling van asbest en het beheer ervan

Asbest is een gevaarlijk item dat goed moet worden beheerd vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn. Volgens de Arbo-voorschriften 2016 moeten werkplek- en andere bedrijven asbestbeheer aannemen om de gezondheid van werknemers te beschermen.

Fabrieken en industrieën waar de mogelijkheid bestaat om asbest te vinden, passen verschillende methoden toe, zoals inkapseling van asbest en verwijdering. Tegenwoordig is inkapseling de meest populaire en haalbare optie geworden omdat het goedkoop is in vergelijking met het verwijderen van hetzelfde.

Nu, wanneer iemand asbest in zijn huis of werkplek vindt, kiest hij meestal voor de verwijdering ervan. Vaak vragen aannemers ook om volledige verwijdering, wat meestal kostbaar is. Maar inkapseling is een meer goedkope en plausibele optie die talloze voordelen heeft.

Dit zijn de voordelen van het inkapselen van asbest:

 • Risico’s in verband met asbest worden over het algemeen vermeden door het in te kapselen.
 • Er zijn lagere kosten aan verbonden.
 • Repareert en bedekt blootliggend deel van het materiaal.
 • Helpt het materiaal lang mee te gaan.
 • Verbetert het algehele uiterlijk van het materiaal.
 • Probleemloos vergeleken met volledige verwijdering.

Omdat asbest een dodelijk materiaal is dat gezondheidsziekten zoals mesothelioom, asbestose, longkanker enz. Kan veroorzaken, heeft het goed onderhoud nodig om de risico’s af te weren. Duizenden industrieën, waaronder scheepsbouw tot productie en energiecentrales, worden blootgesteld aan dit dodelijke materiaal.

Nu, om goede plannen voor asbestbeheer te nemen, moet u de volgende dingen in gedachten houden:

 1. Zoek de waarschijnlijke plaats van asbest.
 2. Raadpleeg een aannemer en zorg ervoor dat hij de juiste procedure volgt tijdens het inkapselen, omdat het verstoren van het materiaal onveilig kan blijken te zijn.
 3. Noteer wanneer u het inkapselt, zodat u het in de toekomst beter kunt onderhouden.
 4. Bewaar de documentatie met betrekking tot de inkapseling en wijzig deze minimaal 5 jaar.

Houd vóór het inkapselen rekening met het volgende om een ​​probleemloze service te garanderen.

 • U kunt asbesthoudend materiaal alleen inkapselen als het stevig aan de stof hecht.
 • Zorg ervoor dat de inkapseling technisch mogelijk is. Als het materiaal zich bijvoorbeeld in een positie bevindt waar inkapseling niet denkbaar is, is het beter om het te verwijderen.
 • De inkapseling moet kenmerken hebben van de oorspronkelijke asbesttoepassing, zodat u geen ander materiaal hoeft aan te brengen. De gemeenschappelijke kenmerken omvatten thermische of akoestische isolatie en brandweerstand.

Zorg er bovendien voor dat het ingekapselde materiaal geen kans heeft om water te absorberen en vast te houden waardoor het asbest geleidelijk zal wegvloeien.

Methoden van inkapseling

Er zijn verschillende methoden voor het inkapselen van asbest die aan uw behoeften kunnen voldoen op basis van de ACM (asbesthoudend materiaal). Hier is een lijst van de populaire methoden die worden gebruikt bij het inkapselen van asbest.

 1. Mechanische inkapseling

Deze methode omvat het gebruik van verf of het gebruik van plaat- en plaatmateriaal. Hoewel het gemakkelijk is om de verf aan te brengen, kan het bevestigen van het asbest met een bord waar je schroeven nodig hebt vezels vrijgeven die kritisch kunnen zijn. Goed onderhoud tijdens het hele proces kan dit risico echter elimineren.

 1. Doordringende of spuiten inkapseling

U kunt bros asbesthoudend materiaal inkapselen met een spray die het gemakkelijk kan binnendringen. Deze methode heeft veel voordelen ten opzichte van anderen, omdat het diep in het materiaal komt en het een stevig, lichtgewicht en bestand tegen beschadiging geeft.

 1. Elastomere coating

Deze methode is populair omdat het tot 20 jaar bescherming biedt. Vloeibare inkapselingsmiddelen geven, indien aangebracht, een uniforme coating die slagvastheid en elasticiteit aan het oppervlak geeft.

 1. Epoxyharsen

Dit is ook een van de meest populaire encapsulanten die coatings, composietmaterialen en kleefstoffen bevatten. De plakkerige eigenschap helpt het op het oppervlak te blijven en biedt een ultieme weerstand tegen het asbesthoudende materiaal.

Wanneer u voor inkapseling kiest, moet u controleren of aannemers de nodige stappen nemen en technieken volgen tijdens het inkapselen, omdat de toepassing verschillende procedures vereist.