Dood door asbest – Inglorious Chapter in de Zwitserse industriële geschiedenis | Doku | SRF DOKDood door asbest – Roemrucht hoofdstuk in de Zwitserse industriële geschiedenis: het was de magische kogel van de bouwsector. Brandveilig, hittebestendig, bestendig. En vooral goedkoop. Asbest, de onverwoestbare vezel, zorgde in de 20e eeuw voor een revolutie in de bouwsector. Maar in de jaren zestig werd het langzaam duidelijk dat de wondervezel kanker veroorzaakte.

Desalniettemin duurde het nog 30 jaar voordat asbest in Zwitserland werd verboden. De slachtoffers sterven vandaag – en in de komende 20 jaar.

Roland S. en Marcel J. kunnen het nog steeds niet geloven: ze werkten er, oefenden, voedden kinderen op en plotseling deze diagnose: mesothelioom, asbestgerelateerde kanker. Ze hadden slechts marginaal te maken met asbest: Marcel groeide op in Niederurnen, waar tot midden jaren 80 asbestcement werd geproduceerd. En Roland deed daar ongeveer 30 jaar geleden vakantiejobs als student.

————————————————– ————————————–

SRF DOK vertelt verhalen die net zo uniek zijn als het leven. We tonen hoogwaardige documentatie en rapporten uit Zwitserland.

————————————————– ————————————–

► Documentaires uit Zwitserland: onderwerpen uit de samenleving, economie, politiek, natuur, avontuur, hedendaagse geschiedenis.
► Documentairereeksen van «SRF DOK» dompelen onder in een grote verscheidenheid aan woonomgevingen – zoals de avonturen van gedurfde Zwitserse emigranten in «Up and away».
► Rapporten van «SRF Reporter» richten zich op mensen en hun ontroerende lot – in Zwitserland en wereldwijd.

————————————————– ————————————–

SRF DOK op YouTube
📱

Abonneer je op SRF DOK op YouTube
📱

SRF DOK op Facebook
👥

SRF DOK op srf.ch
👉
👉

————————————————– ————————————–

De SRF DOK-teams volgen de hoge normen van klassiek documentair en reportagefilmwerk: trouw aan de feiten, geen scripted reality en hoge journalistieke eerlijkheid.

Het credo van de redactie: ‘SRF DOK’ toont het leven in al zijn schakeringen.

__
Netiquette en door gebruikers gegenereerde inhoud (UGC):

#srfdok #doku #asbest #gezondheid #ziekte #srf