De voors en tegens van het gebruik van asbest

 De voors en tegens van het gebruik van asbest

Het lijkt erop dat de laatste tijd alle nieuws met betrekking tot het gebruik van asbest negatief is. Het veroorzaakt longkanker en mesothelioom en het is in verband gebracht met een aantal andere vormen van kanker en gezondheidsrisico’s. Veel mensen realiseren zich echter niet dat asbest vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, omdat het veel positieve eigenschappen in de bouwwereld heeft.

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal dat in zes verschillende vormen voorkomt, verdeeld in twee families. De serpentijnfamilie bevat chrysotiel en de amfiboolgroep heeft de andere vijf soorten: tremoliet, actinoliet, anthophylliet, amosiet en crocidoliet. Het belangrijkste kenmerk van asbest is dat het voorkomt in vezelbundels die gemakkelijk kunnen worden geschoren in kleinere draden met een hoge lengte / diameterverhouding. Bovendien heeft asbest een hoge treksterkte en zijn flexibel genoeg om in stof of matten van vezels te worden gesponnen. Ten slotte lijken ze op de eiwitcellulose, die een belangrijk onderdeel is van de plantstructuur.

Als silicaatmineraal heeft asbest verschillende belangrijke eigenschappen waardoor het uiterst nuttig is in de bouw en andere industrieën. Silicaten zijn meestal vlamvertragend, bestand tegen chemische werking, isolerend tegen elektriciteit, thermisch niet aangetast en niet gemakkelijk biologisch afgebroken. Het speelt dus een belangrijke rol in verschillende industrieën.

De serpentijnfamilie van asbest omvat chrysotiel, de meest gebruikte vorm van het mineraal. Serpentijnasbest wordt gebruikt in bouwmaterialen zoals gipsplaten, gips, vinylvloeren, gordelroos, dakpannen, aanrechtbladen, buizen, brandwerend en afdichtmateriaal. Het wordt ook gebruikt in de auto-industrie in zaken zoals remblokken, pakkingen en koppelingsplaten. Chrysotiel is ook een component in brandweeruitrusting, bijvoorbeeld in blusdekens en kleding. Zoals u kunt zien, is het opnemen van chrysotielvezels in materiaal een enorm voordeel vanwege de brandvertragende eigenschappen.

Asbest van het amfibool-type komt iets minder vaak voor dan chrysotiel, maar is nu grotendeels verboden. Het werd vaak gebruikt in geïsoleerde plafondtegels, buizen, asbestcementplaten en thermische en chemische isolatiematerialen.

Asbest heeft, ondanks al zijn goede eigenschappen, ook enkele zeer negatieve bijwerkingen. Een specifiek type longkanker, mesothelioom genaamd, wordt veroorzaakt door asbest. Regelmatige longkanker kan ook een teken zijn van asbestvergiftiging. Bovendien is blootstelling aan asbest in verband gebracht met andere kankers waaronder gastro-intestinale, colorectale, keel en slokdarm. Ten slotte kan dit silicaatmineraal andere problemen veroorzaken, waaronder asbestwratten, pleurale plaques in de longen en diffuse pleurale verdikking.

Vanwege de vele nadelen die verband houden met asbest en uw gezondheid, is het nu verboden voor meerdere doeleinden. Vanwege zijn profs zijn er echter nog steeds industrieën die asbest gebruiken, zolang het wordt behandeld om te voorkomen dat het in de longen van mensen terechtkomt en ziekten veroorzaakt.

Als u of iemand die u kent mesothelioom heeft ontwikkeld als gevolg van onveilig asbest, heeft u mogelijk recht op een financiële vergoeding. Bekijk vandaag nog het advocatenkantoor van Williams Kherkher voor meer informatie over deze dodelijke ziekte.