De verschillende soorten asbest

De verschillende soorten asbest

Asbest is een natuurlijk voorkomend mineraal. Het geleidt geen warmte of elektriciteit, is chemisch inert, geurloos, brandwerend en onoplosbaar. Deze fysische eigenschappen maakten het mineraal geschikt voor een breed scala aan commerciële toepassingen. Sommige producten die het bevatten zijn: lijmen, remblokken, koppelingsplaten, plafondtegels, wandpanelen, gordelroos, elektrische onderbrekers, brandgordijnen en ketelisolatie. Er zijn zes soorten asbest. Dit zijn tremoliet, actinoliet, chrysotiel, anthophylliet, amosiet en crocidoliet.

Tremoliet werd niet zo veel in producten gebruikt als andere soorten asbest. Het werd echter wel gebruikt in producten zoals talkpoeder. Dit type asbest wordt aangetroffen in ultramafisch gesteente dat voorkomt in de Verenigde Staten, Europa en andere regio’s. De kleur van tremoliet kan variëren van bruin tot grijs of wit tot groen.

Actinoliet is te vinden in metamorfe gesteenten. Het kan groen, wit of grijs van kleur zijn. De commerciële toepassingen zijn onder meer isolatieproducten voor thuis en vermiculietproducten.

Chrysotiel is ook bekend als wit asbest en is het meest voorkomende type asbest. Het verschilt van andere soorten doordat het gekrulde vezels heeft. Andere soorten hebben rechte en naaldachtige vezels.

Aanthophyllite komt voor in ultramafische gesteenten. Het komt minder vaak voor dan andere soorten asbest. Het komt vaker voor in landen als Noorwegen en Finland. Het is donkerbruin van kleur. Aanthophyllite is gebruikt in cementtegels, isolatiemateriaal en aanverwante producten.

Amosiet is ook bekend als bruin asbest of gruneriet. De oorsprong is terug te voeren op Afrika. Commerciële toepassingen van amosiet zijn onder meer cementplaat- en buisisolatie.

Crocidolite is ook wel bekend als blauw asbest. Hij komt voor in Afrika en Australië. Het is goed voor ongeveer 4% van het asbest dat in de Verenigde Staten werd gebruikt. Hoewel het vaak blauw van kleur is, kan het ook grijs zijn. Ongeveer 18% van de mensen die crocidoliet hebben gewonnen, is overleden aan mesothelioom. Crocidolite werd gebruikt om cementproducten te maken.

Blootstelling aan asbest kan leiden tot kankers zoals longkanker en maligne mesothelioom. Mensen die aan deze ziekten lijden, moeten hun juridische mogelijkheden onderzoeken, omdat de wet substantiële financiële compensatie biedt aan degenen die roekeloos zijn blootgesteld aan asbest. Wettelijke vorderingen tot schadevergoeding moeten echter tijdig worden ingediend. Een ervaren mesothelioomadvocaat kan een mesothelioompatiënt aanzienlijke financiële steun verlenen voor een mesothelioompatiënt.