De drie belangrijkste organen die worden beïnvloed door mesothelioom

 De drie belangrijkste organen die worden beïnvloed door mesothelioom

Mesothelioom is een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in de bekleding van grote inwendige organen. Het wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Omdat asbestvezels minuscuul zijn, komen ze vast te zitten in de bekleding van de inwendige organen en na verloop van tijd leiden ze tot de groei van kankertumoren. De periode tussen blootstelling aan asbest en het begin van mesothelioomkanker kan enkele decennia bedragen, en daarom herkennen veel patiënten de eerste symptomen van de ziekte niet. Helaas leidt dit tot een vertraagde diagnose van mesothelioom, wat op zijn beurt de levensverwachting van de patiënt verlaagt.

Patiënten die mesothelioom ontwikkelen, zijn vaak blootgesteld aan asbest op hun werkplek, zoals scheepswerven en bouwplaatsen. Door de herhaalde blootstelling aan asbest inhaleerden ze miljoenen kleine asbestvezels die in hun lichaam achterbleven. De drie organen die het vaakst door mesothelioom worden aangetast, zijn de longen, het hart en de maag.

Longen: pleuraal mesothelioom

De meest voorkomende vorm van mesothelioom, bekend als pleuraal mesothelioom, tast de longen aan. De ziekte ontstaat wanneer ingeademde asbestvezels vast komen te zitten in de voering die de longen omgeeft en de groei van kankercellen eromheen veroorzaakt. Dit proces zorgt ervoor dat de bekleding van de longen zich vult met vocht, wat de ademhaling belemmert en pijn op de borst veroorzaakt. Op dit moment merken de meeste pleurale mesothelioompatiënten dat er iets mis is en zoeken ze de hulp van een arts.

Maag: peritoneale mesothelioom

De asbestvezels kunnen ook vast komen te zitten in de voering rond de maag. Dit type mesothelioom, dat peritoneale mesothelioom wordt genoemd, komt voor wanneer een persoon voedsel eet dat bedekt is met microscopisch kleine asbestvezels. Het vezelmateriaal blijft lange tijd (20-50 jaar) in de maagwand voordat het de groei van de kankercellen stimuleert. Peritoneale mesothelioom is veel zeldzamer dan pleuraal mesothelioom, goed voor ongeveer 10-20 procent van alle gevallen van mesothelioom.

Hart: pericardiaal mesothelioom

De kleine asbestvezels kunnen ook vast komen te zitten in de bekleding van het hart, waar ze kanker kunnen veroorzaken. Deze vorm van mesothelioom wordt pericardiaal mesothelioom genoemd. Het is een zeer zeldzame vorm van mesothelioom, goed voor ongeveer 10 procent van alle gevallen van mesothelioom.

Mesothelioom: medische en juridische overwegingen

De behandeling voor alle vormen van mesothelioom is vergelijkbaar en omvat doorgaans een combinatie van chirurgie, chemotherapie en bestraling. Hoewel een agressief toegediende mesothelioombehandeling de verspreiding van de ziekte kan vertragen, kan het deze zelden genezen. Dit komt omdat de meeste mesothelioomkankers in een vergevorderd stadium worden ontdekt, wanneer de behandeling minder effectief is.

Als bij u de diagnose mesothelioom is gesteld of als uw geliefde aan deze ziekte is overleden, kan een deskundige mesothelioom-advocaat u helpen degenen die verantwoordelijk zijn voor uw lijden aansprakelijk te stellen voor uw medische rekeningen, fysieke en psychische pijn en verminderde kwaliteit van leven.