De dood van Vincent van Gogh is mogelijk geen zelfmoordUit onderzoek van twee auteurs is gebleken dat de impressionistische schilder per ongeluk is vermoord in plaats van zelfmoord te hebben gepleegd.

Vincent van Gogh is een van de beroemdste schilders uit de geschiedenis. Zijn dood, als gevolg van vermeende zelfmoord, wordt in twijfel getrokken als mogelijk een moord per ongeluk.

Met een Pulitzer-prijs bekroonde auteurs van Van Goghs biografie, Steven Naifeh en Gregory White Smith, bezochten in 2001 het archief van de Van Gogh Foundation om hun tienjarig onderzoek naar brieven en andere artefacten in verband met de schilder te beginnen.

Van Gogh stierf in 1890 door een schotwond in zijn buik, maar het kostte hem 29 uur om aan zijn verwonding te bezwijken.

Er wordt nu getheoretiseerd dat de kunstenaar per ongeluk is neergeschoten door een 16-jarige jongen, René Secrétan, en bekende dat hij zichzelf op zijn sterfbed heeft neergeschoten om de tiener te beschermen.

Dit komt voort uit meerdere gevonden inconsistenties, waaronder het feit dat Van Gogh geen zelfmoordbriefje achterliet. Hij had ook een brief naar zijn broer Theo gestuurd op de dag van zijn overlijden, waar zijn toon gelukkig was en een positieve kijk op zijn toekomst toonde.

Geweren lieten destijds veel zwarte poederresten achter op de handpalm van de gebruiker na het schieten en naar verluidt waren zijn handen schoon. Van dichtbij zou ook residu zichtbaar moeten zijn.

Van Gogh zou zich ook moeten hebben ingespannen om het geweer in de hoek te richten waarop hij was neergeschoten, en waarschijnlijk zijn linkerhand te gebruiken, ook al was hij rechtshandig.

Dr. Vincent di Maio, een vooraanstaand expert op het gebied van pistolen, zei na het door de auteurs opgestelde forensisch bewijs te hebben bekeken: “Ik ben van mening dat de wond die Van Gogh opgelopen heeft naar alle medische waarschijnlijkheid niet door hemzelf is toegebracht. Met andere woorden, hij heeft zichzelf niet neergeschoten. ‘

Hoewel de verslagen van Naifeh en Smith tot enige terugslag hebben geleid, lijkt hun mening over de dood van de beroemde kunstenaar aannemelijker. Helaas is het misschien onmogelijk om ooit echt te weten wat er op 27 juli 1890 is gebeurd.