COPD – wat gebeurt er in je longen?



COPD is een chronische longziekte, waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken.

Als u COPD heeft, heeft u daardoor vaak adem tekort. Eén van de bekendste symptomen van COPD is voortdurend benauwd zijn. Soms kan dit zelfs zo ernstig zijn, dat u elke dag extra zuurstof nodig heeft. Naast de benauwdheid, is hoesten een van de symptomen van COPD. Hoesten komt vaak voor bij deze longaandoening, omdat er veel slijm in de longen zit. Kortademigheid is ook een van de symptomen van COPD. In het begin van de ziekte is dat vooral bij stevige lichamelijke inspanning, maar later kunnen de kleinste dingen u kortademig maken.

De meeste mensen krijgen pas op latere leeftijd COPD. Bij 8 op de 10 is de oorzaak van COPD het roken van tabak. Ook mensen die al jaren gestopt zijn met roken, lopen een verhoogd risico op COPD. In sommige gevallen is een (erfelijke) ziekte de oorzaak van COPD. Ook slecht behandelde astma kan uiteindelijk tot COPD leiden, net als het hebben van veel longontstekingen. Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Maar met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden.

Medicijnen helpen om klachten als benauwdheid en hoesten te verminderen. Soms is het nodig dat mensen met COPD extra zuurstof krijgen toegediend. Niet roken, gezond eten en regelmatig sporten zijn dingen die u zelf kunt doen om het leven met COPD gemakkelijker te maken.

Meer informatie over COPD, de klachten, de behandeling en wat u zelf kunt doen vindt u op www.longfonds.nl/COPD.

Wilt u weten hoeveel risico u heeft op COPD? Doe dan de COPD risicotest op www.longfonds.nl/copdrisicotest.