Byzantijnse monniksmuurschilderijen bevatten asbestOnderzoekers van de Universiteit van Californië, Los Angeles die op Cyprus werken, hebben ontdekt dat Byzantijnse monniken asbest gebruikten voor een pleister onder hun religieus getinte 12e-eeuwse schilderijen.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles die op Cyprus werken, hebben ontdekt dat Byzantijnse monniken asbest gebruikten als pleister onder hun religieus getinte 12e-eeuwse schilderijen.

Bij het onderzoeken van de schilderijen in het Byzantijnse klooster Enkleistra van St. Neophytos op Cyprus, identificeerden wetenschappers het magnesiumsilicaatmineraal genaamd chrysotiel, of wit asbest, in de afwerklaag van het gips.

Ioanna Kakoulli, archeoloog van de Universiteit van Californië in Los Angeles, en hoofdauteur van de studie wordt als volgt geciteerd: “De monniken wilden waarschijnlijk meer glans en andere eigenschappen aan deze laag geven. Het was beslist geen losse beslissing – ze moeten de eigenschappen van het materiaal hebben begrepen. ”

De dichtstbijzijnde bron voor asbest in Cyprus is ongeveer 38 mijl van het klooster, dus experts denken dat de monniken waarschijnlijk voor het materiaal ruilden.

Asbest werd van oudsher gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het mengen met klei om sterker aardewerk te maken, of om stof te maken die iemands as kon scheiden van de rest van de brandstapel op het moment van crematie.

Hoewel alle zes soorten asbest kankerverwekkend zijn, gebruikten mensen aan het einde van de 19e eeuw het voor bouw- en industriële producten om ze een betere isolatie en duurzaamheid te geven. .