Brand winkelcentrum Stein 2009 Clevers AsbestsaneringTijdens de brand in het winkelcentrum van Stein in het jaar 2009 zijn asbest deeltjes vrijgekomen.
Clevers Asbestsanering heeft de asbest deeltjes op de omliggende terreinen en op de balkons van seniorenflat, de Stevel opgeruimd.
Iets na middernacht op donderdag 29 oktober 2009 brak in het overdekte winkelcentrum van Stein brand uit in een kledingzaak. Waarschijnlijk door de loze ruimte tussen de plafonds en het dak van het winkelcentrum kon het vuur razendsnel om zich heen grijpen.
Binnen enkele uren was duidelijk dat het gehele winkelcentrum volledig zou uitbranden.
Brandweerkorpsen uit de regio en de bedrijfsbrandweer van DSM bestrijden de uitslaande brand met groot materieel. Er zijn meerdere ontploffingen gehoord.
Vanaf het begin van de brand heeft de brandweer zich geconcentreerd op de naast gelegen seniorenflat, de Stevel.
Circa 100 ouderen moesten in allerijl hun huis verlaten.
Een 70-jarige slechthorende flatbewoonster was in eerste instantie per ongeluk achtergebleven, maar werd later alsnog door de hulpdiensten ontdekt en geëvacueerd.
Tijdens de brand vielen geen gewonden, maar ruim veertig winkels, twee banken, een restaurant en zes huizen brandden volledig uit.
Drie andere huizen en twee winkels werden zo zwaar beschadigd dat ze moesten worden gesloopt.
De financiële schade liep in de miljoenen.
De impact bij de plaatselijke bevolking was groot, daar het winkelcentrum naast een commerciële functie ook duidelijk de functie van sociale ontmoetingsplaats had.
Enkele dagen na de brand werd bekendgemaakt dat er aanwijzingen waren dat de brand zou zijn aangestoken en dat de politie zelfs daders op het oog had.
Het Openbaar Ministerie liet de brand onderzoeken.
Bijna drie maanden na de brand werd in het eindrapport geconcludeerd dat brandstichting niet of niet meer kon worden aangetoond.
Inmiddels is er een noodwinkelcentrum op een tijdelijke locatie en is de bouw van het nieuwe winkelcentrum al in volle gang.
De brand in Stein was de grootste brand van 2009 in Nederland; verzekeraars keerden 31,5 miljoen euro uit.