Asbestverwijdering: verrassende dingen die u moet weten

 Asbestverwijdering: verrassende dingen die u moet weten

Veel mensen begrijpen de schadelijke effecten van asbest, maar het is niet altijd zo geweest. Er was een tijd dat deze stof op grote schaal werd gebruikt. Dit klinkt misschien verrassend, maar de realiteit is dat het negatieve effect van asbest pas recent is ontdekt. Wanneer u verder gaat met het analyseren van vele aspecten met betrekking tot asbest, zult u zeker veel andere verrassende dingen ontdekken.

1. U vindt asbest op zoveel onverwachte plaatsen

Het feit dat asbest in het verleden veel werd gebruikt, betekent dat het waarschijnlijk op zoveel onwaarschijnlijke plaatsen wordt aangetroffen. U vindt het misschien op bepaalde plaatsen die u eigenlijk niet had verwacht. Als je je niet bewust bent van de aanwezigheid ervan, kun je het risico lopen vezels in de lucht te verspreiden en in te ademen.

Het klopt dat het gebruik van asbest in huishoudelijke bouwmaterialen al in de jaren tachtig was gestopt. Zoals Abesbestoswise echter laat zien, werd in 2003 slechts een paar jaar geleden een volledig verbod toegepast. Dit betekent dat er verschillende producten in omloop kunnen zijn geweest, die op veel verschillende plaatsen te vinden zijn.

Gezien dit risico is het absoluut een verstandige zaak om altijd voorzichtig te zijn als u van plan bent uw huis te renoveren. Zelfs als het slechts een kleine renovatie is die u zelfverzekerd kunt uitvoeren, hebt u misschien de hulp van een erkende verhuizer nodig om het risico op asbest te beoordelen.

Het is ook noodzakelijk dat ondernemers gepaste maatregelen nemen om hun werknemers te beschermen tegen het risico van asbest. Het zou nodig zijn dat er een beoordeling van de werkplek wordt uitgevoerd om mogelijk risico te identificeren. Luchtbewaking kan ook nodig zijn om het risico van vezels in de lucht te detecteren.

2. Aanwezigheid van asbest is geen noodzakelijk risico

Dit klinkt misschien intuïtief, maar het is eigenlijk waar dat de aanwezigheid van asbest niet noodzakelijkerwijs een risico vormt voor u, uw gezin of uw werkplek. Dit komt omdat asbesthoudend materiaal (ACM) alleen schadelijk zou worden wanneer de vezels in de lucht vrijkomen, op welk punt je die fijne deeltjes zou inhaleren.

Als u echter enige ACM in uw huis aantreft, moet u contact ermee vermijden, wat tot breuk kan leiden. Probeer het niet te boren, te snijden of te verscheuren, omdat dit onvermijdelijk giftige vezels in de lucht verspreidt.

Als de ACM al tekenen van slijtage vertoont, vormt dit waarschijnlijk een gezondheidsrisico dat onmiddellijk aandacht behoeft. Dit betekent het inhuren van de diensten van een erkende verhuizer die volledig uitgerust en competent genoeg is om asbestverwijdering af te handelen.

3. Het stoppen van het gebruik van asbest stopt de impact niet

In bepaalde gezondheidsomstandigheden kan het stoppen van de blootstelling aan een schadelijke stof en het aannemen van een gezonde levensstijl de schadelijke effecten helpen omkeren. Dit geldt echter niet voor asbest. Wanneer u wordt blootgesteld aan de giftige vezels, kunnen de schadelijke effecten 10 tot 30 jaar duren voordat ze verschijnen, zelfs als u daadwerkelijk bent gestopt met blootstelling aan de vezels.

Daarom moet u altijd voorzichtig zijn om blootstelling aan de giftige vezels te voorkomen. Merk ook op dat dergelijke vezels meestal te klein zijn om met je blote ogen te zien. Dit betekent dat een luchtbewakingssysteem de meest effectieve methode is om eventuele vezels in de lucht te detecteren.