Asbestprobleem overschaduwt keuze toekomst oude stadhuisWat er ook gaat gebeuren met het oude stadhuis, sowieso gaat de asbestsanering geld kosten. De berekende kosten zijn volgens de LAS-fractie door een niet gecertificeerd bedrijf opgesteld. Bovendien zijn de offertes al twee jaar oud en hebben een marge van een slordige 15 to 20 procent. Wethouder Ten Seldam kon geen duidelijkheid geven over de exacte kosten. De raad drong aan op een nieuw onderzoek en offerte voor de asbestsanering.

[b]Hoeveelheid asbest in oude stadhuis onduidelijk[/b]

De kosten van hergebruik van het gebouw of sloop en sanering van de grond zal daarmee een forse kostenpost vormen. Daarmee maakt het de keuze voor één van de ingediende plannen op dit moment onmogelijk. Uitgangspunt van de raad is dat het niets mag kosten.

Het oude stadhuis zit vol asbest. Alle vloeren hebben asbest delen. Waarschijnlijk is er nog veel meer asbest aanwezig, maar dat komt pas bij sloop in beeld.

Investeerder Koopman meldde zich als inspreker en maakte meer duidelijk. Het onderzoek naar asbest is alleen in type A uitgevoerd. Dat betekent dat alleen op het oog asbest is onderzocht. Pas bij sloop van plafonds en muren kan onderzoek type B worden gedaan en wordt pas echt duidelijk wat sanering gaat kosten.

De kans is reëel aanwezig dat de risico’s bij de gemeente komen te liggen en daarmee ook de meerkosten van sanering van het asbest.

Wethouder Ten Seldam neemt de inbreng van de raad en insprekers mee om het collegevoorstel aan te passen.