Asbestose en de ademnood als gevolg van asbest

 Asbestose en de ademnood als gevolg van asbest

Asbestose: ademnood door asbest

Asbestose, de naam zegt het al, is een ziekte die wordt veroorzaakt door het inademen van asbest. De longen worden minder elastisch waardoor de patiënt moeilijk kan ademen, de patiënt heeft ook een grotere kans op longkanker. De therm Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijk voorkomende mineralen, die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels.

Asbestose is een longziekte die, zoals de naam al zegt, wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. De ziekte is gerangschikt onder de noemer pneumoconiose, ook wel bekend als & # 39; stoflong & # 39 ;. De genegenheid wordt ontdekt rond 1930. Het is een zeldzame genegenheid.

Bij inademing van grote hoeveelheden asbest reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie, waarbij bindweefsel wordt aangemaakt in de longen. Door dit bindweefsel worden de longen minder elastisch en kan er dus minder lucht worden ingeademd.

Asbestose kan zich op verschillende manieren ontwikkelen, namelijk langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden asbest, maar ook door een zeer korte blootstelling aan een grote hoeveelheid asbest. Asbestose is een erkende beroepsziekte, maar je hoeft er bijvoorbeeld geen bouwwerkzaamheden voor te doen, aangezien asbest in voorgaande jaren op veel verschillende plaatsen is verwerkt.

De tijd tussen blootstelling aan asbest en het optreden van symptomen ligt vaak tussen 10 en 20 jaar na blootstelling, maar deze tijd is afhankelijk van de blootstellingsduur en de concentratie asbest.

Symptomen

Wie vermoedt dat hij in aanraking is geweest met asbest, kan niets doen tot hij of zij klachten krijgt. Dat is de harde waarheid achter de zaak als de vezels het lichaam binnenkomen en hun destructieve en soms dodelijke werk doet. Testen op de stof is niet mogelijk en als het asbest eenmaal is binnengedrongen is er niets aan te doen.

Dit zijn de symptomen:

  • Kortademigheid
  • Een droge en pijnlijke hoest die soms gepaard gaat met steken in het schaak
  • Kortademigheid (dit gebeurt meestal alleen als de patiënt minstens 10 jaar is blootgesteld aan asbest)
  • Hartfalen (in een vergevorderd stadium van asbestose)

Welke ziekten kunnen worden veroorzaakt door het inademen van asbeststof? Mensen die asbeststof inademen, kunnen ziekten krijgen zoals:

  • Asbestose (ook wel stoflong genoemd)
  • Asbest pleuritis
  • Peritoneale kanker
  • Longkanker
  • Mesothelioom (asbest longkanker)
  • Pleurale verdikking

Diagnose en therapie

De diagnose kan worden gesteld door middel van een uitgebreid onderzoek naar de arbeidsgeschiedenis, levensomstandigheden en medische geschiedenis van de patiënt. Er volgt een röntgenfoto van de longen, een test om te bepalen hoe de longen functioneren en indien nodig een longspoeling of longbiopsie.

Asbestose is een progressieve ziekte die niet geneest. Er is geen behandeling voor patiënten met asbestose, het enige dat kan worden gedaan is de symptomen behandelen. Asbestose leidt meestal tot luchtwegklachten en in het ergste geval tot de dood omdat het hart overbelast raakt. De symptomen kunnen worden beheerst door toediening van zuurstof, vernevelaars en medicatie om hartfalen te voorkomen. In sommige gevallen is er een longtransplantatie mogelijk.

Asbestose Patiënten hebben een verhoogd risico op longkanker. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig röntgenfoto’s uit de longen te maken, ook mensen met asbestose wordt geadviseerd om te stoppen met roken. Ze komen ook in aanmerking voor een vaccinatie tegen griep en longontsteking.