Asbestinspectie – hoe belangrijk is dit voor onze gezondheid?

Asbestinspectie – hoe belangrijk is dit voor onze gezondheid?

Asbestinspectie is een methode om asbest in woningen en kantoren te controleren. Dit moet regelmatig worden gedaan om gezondheidsrisico’s te voorkomen, aangezien asbest bij inademing in de longen ernstige ziekten of zelfs kanker kan veroorzaken.

Asbest werd vanaf de jaren 50 tot begin jaren 80 vaak als bouwmateriaal gebruikt omdat het uitstekend geschikt was voor isolatie en brandwerend. Het is duurzaam tegen chemische aanvallen en hoge temperaturen. Dit betekent dat alle gebouwen die vóór 2000 zijn gebouwd asbest kunnen bevatten. Dit type bouwmateriaal is redelijk veilig als het in goede staat verkeert. Wanneer asbest echter door slijtage afbreekt, zweven de vezels in de lucht, die wordt ingeademd door personen in het gebouw of in de specifieke ruimte.

Hoe gevaarlijk is asbest voor onze gezondheid?

Jaarlijks sterven meer dan 4000 mensen aan asbest. Dit is de reden waarom de meeste gebouwen tegenwoordig een regelmatige asbestinspectie ondergaan. Wanneer men de asbesthoudende vezels inademt, wordt men blootgesteld aan talrijke ziekten en aandoeningen veroorzaakt door inademing van asbest. Ademen in hoge doses asbest kan asbestgerelateerde ziekten veroorzaken. De symptomen zijn echter niet onmiddellijk zichtbaar, maar komen pas naar buiten na jarenlange blootstelling aan het genoemde bouwmateriaal.

Vier ziekten veroorzaakt door asbest

• Mesothelioom

• Longkanker

• Asbestose

• Diffuse pleurale verdikking

Asbest raakt bij inademing vast in de longen en blijft daar gedurende een lange periode. Naarmate de jaren verstrijken, kunnen de vezels zich ophopen en uiteindelijk littekens en weefselontsteking veroorzaken, de ademhaling beïnvloeden en uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Vanwege de gevaarlijke effecten van asbest in de longen, heeft het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid het beschouwd als kankerverwekkend voor de mens – een stof die kanker veroorzaakt. Daarom moet asbestinspectie regelmatig worden uitgevoerd om een ​​goede gezondheid te garanderen.

Vaker wel dan niet, negeren we de slijtage van onze plafonds, muren, vloeren en nog veel meer. Deze kunnen asbest bevatten die onze longen kunnen beschadigen bij blootstelling aan slijtage. De minuscule asbestdeeltjes zweven in de lucht en kunnen bij inademing ernstige longaandoeningen veroorzaken.

Voorkom dat u ernstige gezondheidsproblemen krijgt door regelmatig uw huis, kantoor of eigendom in goede staat te houden. Voer altijd elk jaar een regelmatige asbestinspectie uit om de veiligheid en het welzijn van uw familie, vrienden en werknemers te garanderen. Dit is een noodzakelijke voorzorgsmaatregel waaraan eigenaren van onroerend goed zich strikt moeten houden.