Asbestdakverwijdering: Asbestdakshingles

 Asbestdakverwijdering: Asbestdakshingles

De Australian National Health and Medical Research Council onthult dat asbest, een vezelachtig mineraal, in de 20e eeuw tal van industriële en huishoudelijke toepassingen in Australië had. Vooral mensen merkten dat het zeer wenselijke eigenschappen had die het goedkoper maakten om hun huizen goedkoop te bouwen.

Asbest verwijst naar een groep natuurlijk voorkomende silicaatmineralen, waaronder: amosiet (bruin of grijs asbest), crocidoliet (blauw asbest) en chrysotiel (wit asbest). Dergelijke mineralen bevatten fijne, vezelige kristallen. In de 20e eeuw waren asbestdakshingles het favoriete materiaal wanneer mensen hun huizen moesten bedekken. Dit was te wijten aan de fysieke eigenschap van dergelijke dakshingles, die een hoge duurzaamheid bezaten, goedkoper waren en veel lichter waren dan leisteen.

Bovendien zorgden asbestdakshingles voor een zeer hoge brandwerendheid en warmte-isolatie. Bovendien hadden de dakshingles een levensduur van 50 tot 60 jaar, behalve dat ze minder omvangrijk waren in vergelijking met gevelplaten, die acht keer dikker waren.

Helaas, wanneer de dakshingles verouderd, zouden ze minder ondoordringbaar zijn voor water, waardoor mosgroei vrij gewoon zou worden. Dergelijke gordelroos zouden ook erg bros worden en in de winter breken als de temperatuur daalde, zodra ze water begonnen te absorberen.

Uitdagingen van asbest dakshingles

Het verwijderen van asbestdakspanen is een dure en delicate procedure, vooral als ze beschadigd of verweerd zijn. In dergelijke beschadigde en verweerde omstandigheden kunnen de voorheen sterke en duurzame gordelroos gemakkelijk met de hand worden verpletterd. Dit vereist het inhuren van professionele verwijderaars om het delicate materiaal te behandelen. Een dergelijke professionele aannemer zou over de vereiste expertise beschikken voor het behandelen en beheren van de verwijdering van potentieel schadelijk asbestmateriaal.

Onthoud dat u nog steeds voorzichtig moet zijn, zelfs als uw dakshingles in goede staat verkeren. Eventuele schroeven moeten worden verwijderd in plaats van te worden losgeschroefd. Dit komt omdat het losschroeven van bevestigingsmiddelen van de al brosse gordelroos asbeststof in de lucht vrijgeeft, waardoor u vatbaar wordt voor het inademen van de giftige asbestvezels.

Een huiseigenaar mag nooit een beroep doen op de diensten van een aannemer die slecht is toegerust voor het werk en onervaren is in het omgaan met asbest. Het is absoluut een zeer uitdagende taak, vandaar dat alleen een deskundige aannemer het competent kan doen.

Een veilige asbestdakverwijdering zou ook een goede verwijdering van de asbestvezel inhouden. Bovendien moeten stukken die tijdens een dergelijke procedure afbreken zorgvuldig worden behandeld. Iedereen die een dergelijk verwijderingsproject probeert uit te voeren, moet over de nodige expertise en kennis beschikken om het risico op blootstelling te elimineren; anders zouden zowel de huiseigenaar als de werknemers vatbaar zijn voor het inademen van schadelijk asbeststof.

Momenteel is er een wijdverbreid bewustzijn van de ernstige gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het inademen van asbestvezels. U krijgt waarschijnlijk asbestose en mesothelioom (een vorm van kanker). Wat het nog uitdagender maakt, is het feit dat het zich tientallen jaren ontwikkelt om dergelijke gezondheidsproblemen te ontwikkelen. Dat is de reden waarom de Australian National Health and Medical Research Council tot ver in de 21e eeuw een groter aantal gevallen van blootstelling aan asbest verwacht. U moet in ieder geval elk contact met deze schadelijke stof vermijden, zelfs als u de schadelijke effecten niet onmiddellijk opmerkt.