Asbest – Mesothelioom

 Asbest – Mesothelioom

Asbest is een natuurlijk voorkomend, vezelachtig mineraal dat in de grond wordt gevonden en over de hele wereld wordt gedolven. Het is zo klein dat het alleen onder een microscoop kan worden geïdentificeerd. In het verleden werd asbest toegevoegd aan verschillende producten zoals isolatie om de brandwerende eigenschappen te verbeteren. Blootstelling aan asbest, met name van langere duur, is in verband gebracht met mesothelioom en andere gezondheidsproblemen, waaronder longkanker. Mesothelioom is een zeldzame vorm van kanker die cellen in het slijmvlies van de borst en buik aantast. De weefsels in deze gebieden worden het mesothelium genoemd en ze produceren een smeervloeistof waarmee de organen gemakkelijk en zonder irritatie of letsel in de rompholte kunnen bewegen.

Asbestvezels hechten zich aan de voering van de longen of andere delen van de luchtwegen en blijven daar voor onbepaalde tijd. Asbest is het gevaarlijkst als het in de lucht is. De vezels zijn klein en licht en kunnen lang blijven drijven en kunnen grote afstanden afleggen van hun bron. Omdat asbestvezels microscopisch en in de lucht zijn, kunnen mensen asbestvezels jarenlang inademen zonder het te beseffen. Werknemers in omgevingen waar bouwmaterialen, met name isolatie, worden behandeld, lopen het grootste risico. Vanaf de jaren veertig werden werknemers, zich niet bewust van het gevaar, regelmatig behandeld en werden ze blootgesteld aan grote hoeveelheden asbest, vaak voor lange duur. Handelingen waarbij vooral sprake was van een hoge mate van blootstelling, omvatten aan asbestproductiegerelateerde velden zoals mijnbouw, frezen, vervaardiging van asbesttegels en de vervaardiging van producten die asbest gebruikten. Andere industrieën met een hoog niveau van mogelijke blootstelling omvatten scheepsbouw, constructie, autoreparatie en elke vorm van sloop. Tegenwoordig is de blootstelling van werknemers aan asbest verminderd vanwege overheidsvoorschriften. Toch lopen sloopwerkers risico wanneer ze verouderde materialen die asbest bevatten in oudere gebouwen verstoren. Het kan 10 tot 40 jaar duren voordat symptomen van een asbest-gerelateerde ziekte aan de oppervlakte komen.

Critici hebben beweerd dat asbestfabrikanten al vele jaren op de hoogte waren van de gevaren van blootstelling aan asbest voordat ze het publiek waarschuwden voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Ondanks de gevaren die aan asbest zijn verbonden, is de stof nog steeds in duizenden producten te vinden. Vanwege zijn mobiliteit in de lucht, zijn microscopische afmetingen en schadelijke eigenschappen, is professionele hulp vereist om asbest te verwijderen. Er zijn professionele diensten om asbest uit huizen of andere gebouwen te verwijderen. Asbest is het meest schadelijk wanneer de structuur die het bevat verstoord is, waardoor asbestvezels in de lucht vrijkomen.

Sommigen beweren dat rechtszaken voor de aansprakelijkheid van asbestproducten hebben geresulteerd in meer dan $ 100 miljard aan claims en meer dan 100 bedrijven failliet hebben gedaan.