Asbest in uw spijsverteringssysteem

 Asbest in uw spijsverteringssysteem

Wanneer de meeste mensen zich ziekten voorstellen die verband houden met asbest, denken ze aan mesothelioom. Het is waar dat mesothelioom rechtstreeks verband houdt met blootstelling aan asbest, maar dit is niet de enige aandoening die kan ontstaan ​​als gevolg van contact met asbest. Bovendien zijn de longen niet de enige delen van het lichaam die kunnen worden blootgesteld aan blootstelling aan asbest. In feite kan asbest ook kanker veroorzaken in het spijsverteringsstelsel.

Hoewel asbest nu grotendeels wordt verboden en anderszins strikt wordt gecontroleerd, was het ooit een zeer populair materiaal voor veel verschillende industrieën, zoals de bouw, de auto-industrie en de scheepvaart. Asbest is een silicaatmineraal dat kan isoleren tegen hitte, vlammen, chemicaliën en elektriciteit. Dit materiaal is ook sterk en flexibel, waardoor het gemakkelijk aan alles kan worden toegevoegd, van plafondtegels tot remblokken tot branddeuren.

Normaal gesproken is asbest niet schadelijk wanneer het wordt gecombineerd met een ander sterk materiaal. Als een asbesthoudend product echter ouder wordt, kan het degraderen. Hierdoor kan het asbest ontsnappen in microscopisch kleine deeltjes. Als je deze vezels inademt, kunnen ze in je longen terechtkomen of vast komen te zitten in je mond.

Vanaf hier kan het slikken van je speeksel het asbest overbrengen naar je spijsverteringsstelsel. Bovendien, als asbest in de lucht op uw voedsel terechtkomt, kunt u de deeltjes op die manier consumeren. Ten slotte zijn sommige waterleidingen aangelegd met asbesthoudend cement, dat asbest kan afbreken en in de watervoorziening kan afgeven. Je kunt het water drinken en de vezels inslikken.

Ons lichaam kan de asbestvezels niet afbreken als ze eenmaal in ons weefsel zijn vastgelopen. Zo kunnen de opgesloten vezels uitgroeien tot tumoren. Er zijn verschillende soorten kanker die in verband worden gebracht met asbest in het spijsverteringsstelsel, waaronder:

  • Gastro-intestinaal
  • Colorectaal
  • Nier
  • Keel
  • Slokdarm

Zelfs een enkel moment van blootstelling aan asbest kan verwoestende gevolgen hebben. Als u denkt dat u bent blootgesteld aan asbest, wilt u misschien meer informatie over uw risico’s. Bezoek vandaag nog het Asbest Helpcentrum voor meer informatie.