Asbest in huis


Asbest in huis

Asbest kan op een aantal plaatsen in huis zitten. We focussen hier op het dak en dan heb je het over plaatmateriaal, papier en dakplaten. Dit zijn bijna altijd golfplaten

Asbest golfplaten

Natuurlijk weten we dat asbest in veel oude golfplaten zit. Als deze blijven liggen zonder dat er stof vanaf komt dan wordt dat nog toegestaan. Wanneer je het gaat verwijderen moet dat wel zorgvuldig en als woningeigenaar mag je dat tot een bepaald aantal m2 zelf doen. Dit wisselt.

Plaatmateriaal

Als plaatmateriaal kom je asbest als volgt tegen:
•asbestboard; dit is plaatmateriaal waarbij houtvezels (cellulose vezels) vermengd zit met asbest.
Dit wordt toegepast op wanden, plafonds en dakbeschot. Het asbestgehalte is hoger dan bij asbestcementplaat.
•chrysotielplaat; dit is een harde vlakke plaat van cement vermengt met chrysotiel. Het toepassinggebied is legio; niet alleen het dak maar ook plafond-, spouwplaten langs kozijn, kruipluiken, binnenwanden, etc.
Ook zijn er toepassingen met een gecoate plaat met bijvoorbeeld een tegelmotief.
•amosietplaat; dit is een een zachte vlakke plaat van cement vermengt met amosiet. De platen worden vooral gebruikt als brandwerend materiaal voor hout- en staalconstructies, plafonds en dus onder daken.

Asbestvilt en asbestpapier

Een vezelig materiaal als asbest kan gemakkelijk verwerkt worden tot vellen en platen met een structuur als van vilt of papier en karton. Dit materiaal kan tot 98% uit asbest bestaan met daarnaast een bind- of impregneermiddel. Meestal is hiervoor witte asbest
gebruikt.

Wat is het?

Beplakken van vlasspaanplaat om brandvertragende eigenschappen te geven aan betimmeringen maar ook aan scheidingswanden. Het zijn dunne vellen tot 0,5 mm dikte. Dit zogenaamde asbestvilt of asbestpapier is tot 1975 in woningen toegepast.

Bouwkundige opname

In de woning in Vlaardingen kwam ik zwart/ grijsachtig papier tegen. Of dat in de loop van de tijd grijs is geworden of altijd al was, kon niet geconstateerd worden. Dat wordt specialistenwerk dus die het kunnen meten.

paraffinepapier

Maar het hoeft dus geen asbest geweest te zijn. Asbestpapier kan ook gebruikt zijn als onderlaag voor bitumineuze dakbedekkingen (losgelegd met ballastgrind of genageld, dus niet gekleefd). De kans dat dit papier nog wordt aangetroffen is echter gering aangezien ook vaak andere papiersoorten zijn gebruikt (zoals paraffinepapier).

Verbouwing met asbest

Let dus goed op als je gaat verbouwen. Asbestvilt en -papier zijn zowel gebruikt vanwege de isolerende eigenschappen als voor bescherming tegen schimmel